Vioolles Tilburg

~Vioolles Tilburg~

Door de ogen van

Nominatietekst Jacques de Leeuw 2022
Fontys Academie voor Muziekeducatie nomineert Lianne de Jongh voor de Jacques de Leeuwprijs.
Lianne is hét voorbeeld van iemand die vanuit haar eigen muzikale zoektocht haar richting als muzikale inspirator heeft vorm kunnen geven. Vanuit haar eigen muzikale bewustzijn zet zij haar passie in als middel om doelen met lerenden te bereiken. Hierbij werkt zij het liefste in een context waar zij onderwijs kan ontwerpen waarbij oog is voor de vorming van de muzikale identiteit van individuen in een maatschappelijke interculturele context. Ze is voor ons de belichaming van de muzikale inspirator die wij in gedachten hebben.
Lianne straalt rust en kunde uit en heeft daarbij oog voor iedereen om haar heen. Ze is een natuurlijke muzikale leider en een veel gevraagd muzikante. Lianne is een prachtige violiste die iedere uitdaging aangaat. Daarbij verkent ze al haar muzikale mogelijkheden én die van anderen.
Daarnaast is Lianne een zeer actieve en sociale student. Ze is enorm betrokken bij de opleiding. Dit uit ze onder andere door actief te zijn in de opleidingscommissie van de opleiding. Maar ook taken zoals het organiseren van concerten pakt Lianne vol enthousiasme op. Lianne geniet van het samenwerken met studenten, docenten en het werkveld. Ze is altijd geïnteresseerd in de ander en respectvol.
Lianne is een dame met een doel die in staat is om dit doel vanuit eigenheid te vertalen naar de praktijk. Tel dat op bij haar maatschappelijke betrokkenheid en dan heb je echt alles in huis om door middel van muziek de wereld een beetje mooier te maken.

Toine van de Klundert, 2022 | Producent | Oprichter Stichting Oisterwijk in Concert
Lianne de Jongh is een zeer gewaardeerd teamlid van het Oisterwijk in Concert orkest. Binnen dit orkest wordt zij, samen met 23 andere muzikanten, uitgedaagd door middel van een diversiteit aan muziekstijlen. Denk hierbij aan klassiek, jazz, latin, pop en dance. Wij als Stichting Oisterwijk in Concert leggen de lat hoog voor de musici en artiesten.
Hierbij willen we graag onze visie overbrengen naar het publiek. Dit kunnen we niet zonder een team die dat met emotie kan. Lianne pakt deze uitdaging met beide handen aan! Daarom zijn wij dankbaar voor zo’n kanjer in ons midden.


Frans Nieuwenhuijzen 2022 | Muziekdocent Calvijn college | Pianist
Lianne is innovatief en leergierig. Ze bereidt zich gedegen voor op haar taken en ze is zich heel bewust van wat er gebeurd om haar heen. Ze bedenkt creatieve en muzikale projecten om leerlingen actief met muziek bezig te laten zijn. Daarnaast is ze kritisch op haar eigen functioneren en legt de lat hoog voor haar eigen lessen.

Chris Duindam 2022 | Viooldocent aan Fontys hogeschool voor de kunsten, Utrechts conservatorium, Prins Claus conservatorium en Muzikaal Talent | oprichter van Cugnon Project | Violist
Ik heb Lianne leren kennen als een toegewijde student die vanuit een grote innerlijke overtuiging alles geeft om haar doelen te bereiken. Met discipline maar ook met een ‘open mind’ benadert Lianne de projecten die zij onderneemt. Ook voor een docent geeft dit veel inspiratie.

Jenny Spanoghe 2022 | Oud-viooldocent Fontys hogeschool voor de kunsten | Violist | Altviolist
Vastberaden kwam ze mijn leslokaal binnengestapt,21 was ze, Lianne, eerste jaarstudente Domu met ‘viool’ voor het vak ‘instrument’. Ze wilde echt beter viool leren spelen verduidelijkte ze. Ze bekeek de vioolstudie niet als een bijvak! De lessen waren positief: geen moeite was haar te veel gevraagd, van het aanpassen en optimaliseren van haar vioolhouding met ergonomische kin- en schoudersteun tot het consolideren en opbouwen van viooltechniek aan haar niveau aangepast.
Lianne was open van geest, oplettend, nauwkeurig, nam alles in haar op, reflecteerde en studeerde! Ook had ze interesse in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en vond zelfs een student klavecimbel bereid haar te begeleiden en mee naar de les te komen. Een verslagje en duidelijk noteren van de wekelijkse taakopgave liet merken hoezeer ze alles ten grondewilde opnemen, onthouden en verder groeien in de vioolstudie. Lianne was een prima studente, vol wilskracht en doorzettingsvermogen om vooruit te komen, ging tevensmee in het fenomeen creativiteit, want nieuwsgierig was ze naar nieuwe stijlen en repertoire, steeds vragend naar feedback. Zo maakte Lianne dan ook een flinke vooruitgang.
Lianne was levendig, vreugdevol van karakter, één en al glimlach, stipt, aangenaam in de omgang, beleefd, fijn met haar medestudenten en dankbaar naar me toe. Nog een ander sterk kantje in haar persoonlijkheid was het aanpakken van wat ze moest doen: Ik gaf een idee om mee aan de slag te gaan en zij ging er meteen achteraan om het uit te werken.
Ik stelde voor haar overgangsexamen (einde eerste jaar-intern examen) toch te bekijken als een concertje, een klas-optreden met presentatie, piano-en klavecimbel begeleiding. We hadden een repertoire als ik me goed herinner met études, een baroksonate, een romantisch werk en een compositie uit filmmuziek. Zelf heeft ze de Kapel gereserveerd voor haar baroksonate, werkte een programmaboekje uit en heeft dat examen heel degelijk afgewerkt met heel positieve feedback en resultaat.
Als ik nu, 5 jaar later, van Lianne verneem dat ze een evolutie heeft doorgemaakt naar de elektrische viool, verwondert me dat helemaal niet. Dat ze ook nog genomineerd werd voor de ‘J. de Leeuw Prijs’ maakt me heel fier op haar. Ik kan haar enkel alle succes wensen bij het verloop van deze wedstrijd en ook alle geluk bij de start van haar verdere professionele loopbaan waarvan ik overtuigd ben dat ze schitterend zal evolueren als uitzonderlijke docente elektrische viool!

Anne Swinkels 2022 | Docent muziek en CKV Van Maerlantlyceum | Expert VO Fontys hogeschool voor de kunsten | Klarinettist
Lianne is een sterke persoonlijkheid die weet wat ze wil. Ze toont in alles leiderschap en enthousiasme. Afgelopen jaren heeft ze duidelijk zichzelf (her)ontdekt op het snijvlak van pop en klassiek. Ze kwam los van de noten en techniek en stond met passie en gevoel op elektrische viool in een rockband te stralen maar zonder de gedegen voorbereiding los te laten.

 

Nasim de Haas 2022 | Viooldocent | Violist
Twee jaar geleden heb ik een schooljaar Lianne les mogen aan het Brabants conservatorium. Wat mij gelijk opviel was haar gedrevenheid. Haar inzet vol enthousiasme, muzikaliteit, en eigen inbreng, vormen haar tot de musicus die ze geworden is. Erg mooi om nu te horen dat ze haar weg gevonden heeft in het bespelen van de elektrische viool en het lesgeven hierin. Naar mijn idee erg origineel waar zeker vraag naar is. Met haar doelgerichte visie zal zij veel kunnen betekenen in de voortgang van haar leerlingen.